Help jongeren de bouw in!

Gezocht: BouwBazen uit de regio Utrecht

Bouwend Nederland pakt dit jaar voor de vierde keer flink uit. Scholen en leerlingen in de regio worden namelijk uitgedaagd om hun eigen bouwidee te bedenken. Van een boomhut in de aula of een chillplek op het schoolplein, alles is mogelijk en niets is te gek. En het mooie is: het blijft niet alleen bij een idee.

Daniëlla Traa vertelt over BouwBazen: “De achterliggende gedachte van BouwBazen is om jongeren te enthousiasmeren voor de bouw. We dachten: hoe kunnen we jongeren nou beter inspireren, dan door een challenge uit te schrijven waarbij zij uit worden gedaagd om iets leuks te bedenken voor hun eigen school?”

Ideeën pitchen
Tot 15 mei konden de plannen in worden gezonden, die vervolgens werden beoordeeld door een jury. Op 19 juni is de grote finale in Poppodium Fluor in Amersfoort waar de 4 beste ideeën hun concepten komen pitchen voor de jury, die een winnaar zal kiezen.  Ook met de uitvoering van het winnende plan, laat afdeling Amersfoort er geen gras over groeien: “Direct nadat er een ontwerp is bekroond tot winnaar, kan er – eventueel met behulp van Bouwend Nederland – gebouwd gaan worden.”
BouwBazen zorgt voor een aantrekkelijke kennismaking met de bouwsector: “Het is niet altijd makkelijk om jongeren enthousiast te maken voor de bouw, maar dit soort acties laten zeker een positieve ervaring achter bij de scholieren”, vertelt Traa. Zwaar, onderbetaald en sowieso niet bedoeld voor meisjes. Als je jongeren vraagt wat zij van de bouw vinden, dan zal de meerderheid dit antwoord geven. Onderzoek toont aan dat veel jongeren niet precies weten wat de sector precies inhoudt, maar toch een negatief beeld hebben van de bouw. Wij weten dat dat beeld niet klopt. De Bouwbazen Challenge heeft inmiddels bewezen dat we jongeren wel enthousiast krijgen, als je ze laat zien wat deze sector écht inhoudt.

Enthousiaste scholen
Aan Bouwbazen doen vooral de 1e en 2e klassen van praktische MAVO’s mee, en ook de onderbouw van HAVO, VWO en Technasia. Vijftien scholend deden mee. Daniella Traa: “We willen jongeren er bewust van maken dat werken in de bouw meer is dan timmeren, metselen of straten leggen; dat er een heel traject is, van planontwikkeling tot en met ontwerp, realisatie en beheer. De kinderen moeten dus ook verschillende stappen doorlopen, van brainstormsessies en moodboards tot en met financiële onderbouwing. Daar worden de inzendingen ook op beoordeeld, naast creativiteit en technische en financiële haalbaarheid”.

De scholen die mogen pitchen zijn het Nieuwe Eemland in Amersfoort, Niftarlake in Maarssen, Pantarijn in Rhenen en Revius in Wijk bij Duurstede.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website van BouwBazen: www.techniekbazen.nl

Voor meer informatie over de BouwBazen Challenge, kan contact worden opgenomen met: Daniella Traa 06 36210385 of via info@officecomm.nl

Met vriendelijke groet,

Bouwend Nederland afdeling Amersfoort e.o.
Daniëlla Traa
Ambtelijk secretaris