Finale 2019

Spannende Bouwbazen strijd in regio Utrecht

Onder luid gejuich wonnen de leerlingen van Het Nieuwe Eemland uit Amersfoort op 19 juni de Bouwbazen Challenge. Zij kregen voor het beste bouwidee naast de gouden hamer ook een check van 3000 euro. De studenten zijn dolblij met de prijs en mogen hun bouwidee nu echt gaan uitvoeren.

Honderden leerlingen betrokken
Dagvoorzitter Teun Aarden heette de jongeren welkom in het Amersfoortse poppodium Fluor, waar de spanning te snijden was. Leerlingen van Revius uit Wijk bij Duurstede, Pantarijn uit Rhenen en Het Nieuwe Eemland uit Amersfoort presenteerden hun ideeën fanatiek en vol overtuiging. De vier afgelopen jaren zijn zo’n 1750 jongeren uit de hele Utrechtse regio betrokken. Ook dit jaar mochten de beste vier plannen pitchen voor een jury, bestaande uit Yolanda van Rijswijk, topbouwvrouw in Nederland, Jan Kleijbergen van het Van Lodenstein College en voorzitter Technet Eemland en Jan Nieuwenhuizen van ROC Midden Nederland. Er werd gekeken naar creativiteit, technische en financiële haalbaarheid en naar de kwaliteit van de presentatie. Het was ontzettend spannend welk project er zou gaan winnen. Uiteindelijk is het plan van Het Nieuwe Eemland als winnaar uit de bus gekomen. De jury was onder de indruk van met name het aspect samenwerking dat heel duidelijk in de planvorming is meegenomen. De leerlingen bedachten een aantrekkelijk schoolplein met meer zitruimte en moestuinbakken. Hoe mooi dat dit idee straks werkelijkheid wordt.

Spijker op de kop prijs voor Revius
De jury reikte de spijker op de kopprijs uit aan  Revius als waardering voor de wijze waarop zij met passie hebben samengewerkt aan hun idee van een recycle basket, waarmee ze een breed maatschappelijk probleem aangepakt hebben.

Bouwbazen stimuleert
De Baander, winnaar van editie 2018, liet zien dat zij dit jaar niet hebben meegedaan met de Bouwbazen Challenge vanwege drukke werkzaamheden in verband met de bouw van een klaslokaal samen met de leerlingen. Hiervoor zijn zij gestimuleerd door het  Bouwbazen project, vertelde Paul Feitz, docent van deze school voor praktijkonderwijs.

Bouwbazen Challenge: bouw je eigen aula-boomhut
De BouwBazen Challenge is een wedstrijd voor middelbare scholen in de provincie Utrecht om jongeren te enthousiasmeren voor de bouw. Zij werden door Bouwend Nederland uitgedaagd om hun eigen bouwidee te bedenken. Van een boomhut in de aula of een chillplek op het schoolplein, alles is mogelijk en niets is te gek. En het mooie is: het blijft niet alleen bij een idee. Door deze wedstrijd zijn er weer veel jongeren geënthousiasmeerd voor de bouw.


Oudere berichten

Help jongeren de bouw in!